Talijani ne dolaze samo zbog lova

Lovački savez Istarske županije svečanim se prijemom i dodjelom priznanja preksinoć u pazinskom Hotelu Lovac zahvalio odabranim talijanskim lovcima na dugogodišnjem doprinosu razvoju lovnog turizma u Istri.

Predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj tom se prilikom zahvalio dvadesetorici talijanskih lovaca i njihovim također dugogodišnjim domaćinima iz istarskih lovačkih društava što su ustrajali u održavanju lovnog turizma i onda kada je to bilo teško, kada su se svakodnevno množili problemi na granicama, kada je bilo problema i s unosom oružja i s dovoženjem lovačkih pasa.

"Sve to nije bila prepreka da bi se zadovoljila lovačka strast", kazao je Prekalj, i podsjetio kako se od ukupno 7.000 lovačkih dozvola izdanih za strane lovce lani u cijeloj Hrvatskoj, čak 1.200 dozvola odnosi na lovce koji dolaze na lov u Istru. Samo od turističko-lovnih aktivnosti Istra bilježi prihod od tri milijuna eura, a tome treba dodati prihode od smještaja, prehrane i drugih potreba, tako da lovni turizam predstavlja za Istru i značajnu gospodarsku djelatnost.

Svečanosti je prisustvovao i tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor, koji je istarskom Lovačkom savezu zahvalio na ovoj lijepoj gesti i znaku pažnje prema svojim najvjernijim gostima, te ukazao da 25 posto stranih lovaca koji dolaze u Hrvatsku, dolazi iz Italije. U ime talijanskih lovaca, na priznanjima i svečanosti zahvalio se Rolando Foresti iz Bergama, rekavši da on i njegove kolege ne dolaze u Istru samo radi lova, već i zato jer im se Istra vrlo sviđa.

Graciano Prekalj je najavio kako će ovakvih okupljanja stranih lovaca u Istri biti i ubuduće, a potkraj godine pokušat će se organizirati zajednički Kup Sv. Huberta u kome bi se istarski i talijanski lovci natjecali u lovu na šljuke, divljač zbog koje u Istru dolazi velika većina talijanskih lovaca.

izrada: {webis}